Kan vaping skada lungorna? Vad vi gör (och inte) vet

Den stigande populariteten för vaping har varit dramatisk, särskilt bland tonåringar. Enligt en nyligen studie, om 37% av gymnasieelever rapporterade vaping i 2018, en ökning från 28% året innan. Uppskattningsvis 2 100 000 Middle School och gymnasieelever rapporterade med hjälp av e-cigaretter i 2017; Det antalet hoppade till 3 600 000 i 2018. Visst, åldersbegränsningar-det är olagligt att sälja e-cigaretter till någon under 21 (18 eller 19 i vissa stater)-inte hindrar användning bland tonåringar och unga vuxna. Och nästan 7 000 000 vuxna 18 eller äldre använder e-cigaretter, enligt en 2017 undersökning av CDC.

E-cigaretter använder en batteridriven enhet som värmer en vätska för att bilda ångor-eller, mer exakt, aerosol-att användaren kan inhalera (alltså “vaping”). Dessa enheter värma upp olika aromer, nikotin, marijuana, eller andra potentiellt skadliga ämnen. Nikotin är beroendeframkallande, eller kurs. Och även om detta faktum är väl synlig i reklamen, vet vi av erfarenhet med vanliga cigaretter att varningar inte alltid fungerar!
Nya rapporter länk vaping till lungsjukdom

Du kanske har sett nyheter rapporter om lungproblem, inklusive två dödsfall-en i Illinois och en annan i Oregon-kopplade till vaping. Enligt CDC:

Nästan 200 e-cigarett användare har utvecklat svår lungsjukdom i 22 stater (och siffrorna fortsätter att stiga-en Washington Post Story sätta numret på $354). De flesta fallen var bland tonåringar och unga vuxna.
Experter på Vape.se faktiskt orsakat dessa lungproblem, men tror att den mest sannolika skyldige är ett främmande ämne, inte en smittämne. Möjligheter inkluderar kemisk irritation, eller allergiska eller immunreaktioner mot olika kemikalier eller andra ämnen i inhalerade ångorna.
Typiskt, symtom har startat den, med andfåddhet och/eller bröstsmärtor innan allvarligare andningssvårigheter ledde till sjukhus antagning.
Lungsjukdomen har inte kopplats till ett specifikt märke eller smak av e-cigarett.
FDA, CDC, och statliga hälso-tjänstemän undersöker dessa fall för att fastställa den specifika orsaken (s) och hur man kan förebygga och behandla dem.

Vad vi inte vet om vaping och lungsjukdom

Det är inte klart hur ofta vaping kan leda till lungbesvär eller som är på högsta risk. Till exempel, är lungproblem vanligare bland vapers som redan har andningsproblem (såsom astma) eller som använder marijuana? Är det vanligare bland yngre individer? Har användning av e-cigaretter orsaka lungsjukdom? Eller är en tillsats substans (såsom marijuana) eller annan förorening den skyldige? Eftersom FDA inte aktivt reglera e-cigaretter, det är särskilt svårt att få svar.
Andra hälsorisker med vaping

De senaste tragiska och alarmerande fallen av allvarlig lungsjukdom är uppenbart oroande. Ett antal andra hälsoeffekter är också oroande:

Nikotin är mycket beroendeframkallande och kan påverka hjärnans utveckling, potentiellt charmiga tonåringar och unga vuxna. Även vissa “nikotinfria” e-cigaretter har befunnits innehålla nikotin.
Vissa ämnen som finns i e-cigarett ånga har kopplats till en ökad risk för cancer.
Tonåringar som vape är mer benägna att börja röka cigaretter.
Explosioner och brännskador har rapporterats med e-cigaretter under laddning av enheter, på grund av defekta batterier.
Oavsiktlig exponering för vätska från e-cigaretter har orsakat akut nikotinförgiftning hos barn och vuxna.
Vaping under graviditeten kan skada ett utvecklande foster.

Hur vaping påverkar vår allmänna hälsa är osäker.
Men hur är nyttan?

Förutom vad njutning vaping medför, vissa bevis antyder vaping hjälper vissa människor sluta röka. Emellertid, hur det jämförs med en nikotinplåster eller andra metoder för rökavvänjning är oklart. Hittills har FDA inte godkänt vaping som en metod för rökavvänjning. Och många rökare som vape fortsätta att använda både cigaretter och e-cigaretter.

CDC: s ståndpunkt är att “E-cigaretter har potential att gynna vuxna rökare som inte är gravida om de används som en komplett ersättning för vanliga cigaretter och andra rökt tobaksvaror.” Samtidigt varnar FDA att vaping är “inte säkert för ungdomar, unga vuxna, gravida kvinnor, eller vuxna som för närvarande inte använder tobaksprodukter.”

Den verkliga balansen mellan nyttan och riskerna med vaping är fortfarande omöjlig att bedöma. Vi vet inte alltid vad som finns i e-cigaretter. FDA reglerar inte dessa produkter. Och det finns ingen information tillgänglig om långsiktig hälsopåverkan.
Slutsatsen

Kanske vaping bör ses som en “mindre av ondska” för nuvarande cigarettrökare. Ändå är det tydligt att det finns mycket om vaping vi inte vet. Ett sätt vi lär oss mer är genom att människor rapporterar möjliga vaping-relaterade hälsoproblem till FDA-du kan låta dem veta om du har haft sådana problem.