Lustgas: borgmästare multiplicera kommunala bilagar

Detta är det fashionabla läkemedlet. lustgas, som i själva verket är lustgas, förför unga människor i behov av känslor. Och av goda skäl: detta läkemedel är lagligt, över disk, och till ett lågt pris (30 € 50 patroner i genomsnitt). Den finns i små patroner för sifon i chantilly marknadsförs på Internet och i tusentals lustgas butiker i Sverige. Inhaleras i en ballong, framkallar denna lustgas med euforiska effekter en otryggbar fniss på några minuter tycker Skolparty.se.

Inför ökningen av konsumtionen, borgmästare, orolig för att se fler och fler lustgas patroner nedskräpning golv på sina gator, bestämde sig för att reagera. Under de senaste månaderna har flera av dem utfärdat kommunala lagar som förbjuder försäljning till minderåriga. Dominique Baert, borgmästare i Wattrelos (norr), var den första som undertecknade en order den 29 maj, som trädde i kraft i slutet av juli. “På våren kom en rektor för en grundskola i min kommun för att berätta för mig att tidigare studenter på knappt 12-13 år konsumerade lustgas på skolans parkeringsplats och erbjöd den till skolans barn”, påminner om edilen.

“Jag vill inte känna mig skyldig för att inte hjälpa ungdomar i riskzonen “
Omedelbart bestämmer Dominique Baert att göra allt för att hejda fenomenet. Hans dekret förbjuder lustgas försäljning till minderåriga, internering (vilket gör det möjligt för polisen att konfiskera doser) och kasta på allmänna vägar. “Jag är borgmästare i en stad med 42 000 invånare, där 35% av befolkningen är under 25 år gammal. Jag vill inte, genom att inte göra någonting, att känna sig skyldig för att inte hjälpa ungdomar i fara, ” antar han.

Lustiga som det är, lustgas är inte säkert för hälsan. Enligt det svenska observatoriet för droger och narkotikamissbruk (OFDT) finns “en risk för intensiva brännskador i läpparna och halsen” eftersom lustgas är mycket kall. Konsumeras upprepade gånger och med nära mellanrum kan lustgas också orsaka huvudvärk, yrsel och leda till förlust av medvetande med risk för att falla (fraktur, trauma…), eller till och med, i de allvarligaste fallen, orsakar hjärtrytmstörningar och leder till kvävning.

Hittills har ingen PV ännu upprättats i Wattrelos, men ordern har gjort det möjligt att ” öka medvetenheten bland familjer “. “Jag har skrivit till alla skolor för att informera dem om mitt tillvägagångssätt. Jag skrev också till de handlare som nu alla tillämpar ordern. Jag vet att detta inte kommer att hindra vissa från att få det på andra sätt, särskilt på Internet. Men jag är i en strategi för förebyggande och medvetenhet”. Efter det kommunala dekretet beslutade en stormarknad att dra sig ur försäljningen av denna typ av lustgas produkter (och inte längre bara förbjuda den till minderåriga).

“Det är också upp till regeringen att agera “
Under de senaste veckorna har många städer följt exemplet Wattrelos: Arras (Pas-de-Calais), Loos, La Madeleine, Gravelines (North), Palavas-les-Flots (Hérault), Nîmes (Gard), Pont-Sainte-Maxence (Oise), Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis)..

Den 2 augusti undertecknade Aulnay-sous-Bois en order om förbud mot försäljning till minderåriga. Det är ännu inte effektivt (det kan ifrågasättas i två månader av prefekturen), men medvetandehöjande åtgärder har redan genomförts. “I början av juli, märkte vi närvaron av hundratals patroner för sifon i chantilly på gatorna, säger Séverine Maroun, 1st vice borgmästare (LR) som ansvarar för säkerheten. Vi lanserade omedelbart en förebyggande kampanj genom flygblad som distribueras i sociala centra, bygghallar … Vår förebyggande avdelning kommer också att utföra åtgärder mycket snart i de åtta högskolorna i staden. »

Orolig också, Arnaud Dumontier, borgmästaren (LR) i Pont-Saint-Maxence (Oise) undertecknade en order som förbjuder försäljning till minderåriga den 23 augusti och larmade cheferna för anläggningar. “Fenomenet är fortfarande relativt marginellt i vår stad med 12 000 invånare, men jag ville med detta dekret öka medvetenheten bland befolkningen och de offentliga myndigheterna och agera innan det är för sent”, förklarar den valda tjänstemannen.

Dessa lustgas order är dock inte tillräckliga i många valda tjänstemäns ögon. “Det är också upp till regeringen att agera, säger Arnaud Dumontier. I sommar skrev den senare till hälsovårdsministern, Agnès Buzyn. “Det kan vara nödvändigt att tänka på en ny produkt för patroner för sifon i chantilly och reservera användningen av lustgas till den medicinska sektorn”, föreslår den valda.

Två lagstiftningsförslag för att reglera användningen av euforiska ämnen, särskilt genom att förbjuda försäljning eller donation till minderåriga, har lagts fram sedan årets början. De har ännu inte undersökts. I februari, efter en fråga till regeringen, Adrien Taquet, statssekreterare till ministern för solidaritet och hälsa, hade ansett att det var “meningslöst att försöka ändra lagen” för nuvarande konsumentprodukter för avledas användning, i tron att ” det bästa man kan göra är förmodligen att bättre kommunicera om användningar och metoder i riskzonen för Ungdomar “.